Hvad er problemet?

Vores smartphones, tablets og laptops er fantastiske og uundværlige redskaber. De giver os superkræfter til at gøre hvad-som-helst, hvor-som-helst, når-som-helst. Men de gør det også let at blive distraheret hvor-som-helst, når-som-helst.

Måske tager dine lektier længere end de burde, fordi du konstant afbryder dig selv for at gå til sociale medier? Måske sover du mindre end du ville, fordi du bliver suget ind af din smartphone i sengen? Eller måske føler du bare dig overvældet af den konstante lavine af notifikationer fra dine digitale redskaber?

Hvis vi gerne vil kontrollere vores brug af digital teknologi bedre, så kan vi gøre det i to skridt:

  1. Reflektér over hvilke udfordringer du oplever ift. at kontrollere din brug af digitale redskaber
  2. Lær nogle strategier til at justere dit digitale miljø så dine udfordringer er lettere at håndtere

Reflektér over dine udfordringer

Der er to slags ‘triggers’ involveret i de udfordringer vi oplever i forhold til at kontrollere brug af smartphones, tablets, og bærbare computere: indre og ydre triggers.

Ydre triggers handler om vores digitale omgivelser. Tænk på notifikationer om nye beskeder eller emails, eller uendeligt scrollende newsfeeds fyldt med clickbait der fanger vores opmærksomhed.

Indre triggers handler om vores mentale og kropslige tilstand. Fx kan det være svært at kontrollere vores brug af sociale medier når vi er trætte, kede af det, eller stressede.

Med indre og ydre triggers i baghovedet, kan du stille dig selv disse tre spørgsmål:

  1. Hvilke ydre triggers og hvilke indre triggers driver dine udfordringer ift. at kontrollere brug af din smartphone/tablet/computer?
  2. Hvad har du allerede forsøgt for at håndtere dine udfordringer? Hvor godt virkede det?
  3. Forestil dig at din brug af digital teknologi er præcis som du ønsker det. Hvordan ser det ud? Vær specifik omkring kontekst, tidspunkt, apps…

Lær simple strategier til at justere dit digitale miljø

Når vi har en god idé om hvilke udfordringer vi oplever, hvad der driver dem, og hvad vi gerne vil ændre på, er vi klar til at finde løsninger. Der er masser af apps, browserudvidelser og systemindstillinger der kan hjælpe. Overordnet set falder de indenfor fire kategorier:

  1. Bloker eller fjern distraktioner: Mange redskaber lader dig blokere din egen adgang til distraherede apps eller hjemmesider i en periode, eller fjerne distraherende elementer på hjemmesider såsom Facebooks newsfeed.
  2. Mål dig selv: Mange redskaber lader dig se hvordan du bruger din tid, eller bruge stopure til at hjælpe dig med at holde fokus.
  3. Husk din plan: Nogle redskaber hjælper dig med at huske hvad det egentlig var du havde til hensigt da du fx åbnede en internetbrowser eller loggede ind på Facebook.
  4. Gør dine mål attraktive: Nogle redskaber kan gøre det mere belønnende for dig at holde fokus på det du havde tænkt dig at gøre på digitale redskaber frem for at kigge på distraktioner.

Indenfor disse kategorier er der masser af forskellige ideer. Her præsenterer vi dig for 14 forskellige strategier, repræsenteret ved kortene nedenfor. På strategi-delen af vores hjemmeside kan du se hvordan du anvender dem i praksis på den type smartphone, tablet, computer, eller internetbrowser du har.

Kig strategierne igennem og overvej hvilke der passer bedst på dine udfordringer og hvad du gerne vil ændre:

Blokér eller fjern distraktioner

Klik på et kort for at se hvordan du kan anvende strategierne

Mål dig selv

Husk din plan

Gør dine mål attraktive

Afprøv et par ting!

Vi anbefaler at du vælger 1-2 strategier — hvis du prøver for mange ting på en gang, kan det blive overvældende.

Vi anbefaler også, at du bestemmer dig for en bestemt måde at anvende dem på, så du ved præcis hvad du skal gøre!

Instruktioner til at anvende strategierne er her.

Held og lykke! :)